onsdag 2 maj 2012

Jämför innehållet i en politisk blogg och en modeblogg med nyhetsartiklar från en eller flera webbtidningar

Sveriges största bloggare heter Kenza Zouiten hon är inte bara Sveriges största bloggare utan även Sveriges största modebloggare! I sin blogg skriver hon om sin vardag, plåtningar, mode, resor och shopping. Det som är intressant att läsa i en medoblogg är naturligtvist om mode alltså vad som är inne nu, shopping, vad som rekommenderas och så. Men även Kenza liksom alla andra bloggare får betalt på sin blogg, får betalt för inlägg och får så kallade ”gåvor” från företag!
Hon skriver i sin blogg att hon betalar allt själv, men naturligtvist så betalar hon inte allt själv! Som den 26 april 2012 bloggade hon om att hon var på klädföretaget Gina Tricots huvudkontor och fick kläder av dem,
inlägget hittar ni här! Det är ett tydligt bevis på att inte hon heller betalar för allting. Men hur skriver hon då? Hon använder ett talspråk, hon stavar bra men ibland kan det vara några osammanhängande meningar och ord.
Hon har även reklam på hennes blogg hon har reklam för Acnestry.se och för Comviq. Hon har inte så mycket reklam på sin blogg vilket måste betyda att hon inte drar in så jätte mycket pengar via reklamen.

http://www.veckorevyn.com/Mode
Veckorevyn är en tidskrift som riktar sig mest till ungdomar och unga kvinnor. I veckorevyn skrivs det om bland annat bästa av shopping, kläder, smink, skönhet, kändisliv, relationer, sex, kärlek och karriär. Veckorevyn är en del utav Bonnier tidskrifter.
Det dem skriver mest om är modet. Det är alltid ett utbud av de bästa plaggen och de finaste kläderna, priserna kan variera från 50 kr till flera tusen kronor. De som skriver mode artiklarna är utbildade, och kunniga, de vet exakt vad som är inne och vad som är intressant hos oss ungdomar, dessutom har de alltid fina collage och fina matchningar mellan fina plagg, de bjuder dessutom på sminktips och hårtrender.
Vad använder dem för språk i veckorevyn? Dom använder ett ledigt, lättförståeligt och vuxet språk! På veckorevyn har dem nästan inga reklamer alls, inga på hemsidan och en till tre stycken i papperstidningen.

Mellan en modeblogg och en modetidning tror jag att en modetidning är mer trovärdig eftersom jag vet att de bakom tidningen är proffs på det dem pratar om, och de är flera medan en modebloggare är själv och får ganska mycket inspiration från modetidningarna. Dessutom får inte modetidningarna betalt för att skriva om vissa märken och produkter.  En modetidning får inte betalt för att skriva att kvalitén är bra, en modetidning skriver inte ens om kvalitén på kläder, skor och mycken medan en modebloggare får kläder, smycken och skor för att skriva att det är bra kvalité att fler borde köpa det märket så att företagen kan få mer pengar.

I aftonbladets ledare skriver dem om någonting aktuellt inom politiken som till exempel den 4 april 2012 skrev Daniel Swedin om att Moderaterna kastar skattepengarna i sjön och krönikan hittar du här! De vill påverka saker. I ledaren är det skrivet med ett fint formellt språk men det är ändå ofta en krönika så det är skrivet lite mer ledigt än vad övriga artiklar är.  

I Politikerbloggen skriver dem om skandaler inom partierna och partiledarna, hur stor framgång partierna har och så vidare. Dem skriver även om kungafamiljen. Det är skrivet med ett formellt språk. Den 27 februari 2012 skrev dem ett inlägg om att Prinsessan Estelle kanske aldrig blir Sveriges drottning.  Politikerbloggen är nästan som en politisk tidning fast den är skriven i bloggform!

Jag tycker att både politikerbloggen och ledaren är skrivet nästan likadant, samma språk fast inte samma innehåll, det är nog det enda som inte är lika i dem båda. Närheten i tid är ungefär samma, det är närhet i tid och alltid någonting som är aktuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar