onsdag 2 maj 2012

Upphovsrätten

Upphovsrättslagen är ett skydd för litteratur, dramatik, musik eller grafiskaverk.
Youtube står det så här om upphovsrätten och vilka rättigheter upphovsrättshavaren gentemot upphovsrättsägaren ”Upphovsrättsskyddet innebär att upphovsrättsinnehavaren till viss del kan styra hur hans eller hennes verk får användas. Framför allt ger skyddet upphovsrättsinnehavaren rätt att styra kopiering av innehållet samt anpassningar och sändningar av det. Om innehåll överförs och delas via internet inkräktar det på många av upphovsrättsägarens exklusiva art innebär att bara ägaren får avgöra vem som ägnar sig åt dessa aktiviter med hänseende på ägarens innehåll.”
Genom att skapa någonting eget och nytt, någonting unikt så kan du undvika att bryta mot upphovsrätten. Även om du har filmat en egen film men har använt någon annans musik eller ljud så bryter du mot upphovsrätten.
Du har även brutit mot upphovsrätten om du uppger artistens namn till exempel eller om det redan finns liknande videoklipp på youtube! 

Om jag skulle göra sommarens nya sommarplåga med en jätte cool musikvideo till utan att få några som gillar den, och någon annan tar den videon och min låt och den får flera 1000 som gillar den så skulle den som tagit min video och min låt bryta mot upphovsrätten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar